Άγρια και ρομαντική!

MONEMVASIA
MONEMVASIA
MONEMVASIA
MONEMVASIA
MONEMVASIA

Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με όσα, κλισέ, ακούγονται για αυτή την καστροπολιτεία. Κάτι τα ερωτευμένα ζευγάρια, κάτι ο τουρισμός που αναπτύσσεται ολοένα, κάτι το παραμυθένιο τοπίο που όλοι φανταζόμαστε, τελικά όμως η Μονεμβασιά είναι πολλά παραπάνω από όσα μπορεί να γνωρίζουμε ως τώρα.

Όμορφες καστροπολιτείες υπάρχουν κι άλλες στην Ελλάδα, τη μοναδικότητα της Μονεμβασιάς όμως δεν τη ξαναβρίσκεις. Είναι ένας ζωντανός οικισμός όπου μπορείς να ζήσεις για μερικές μέρες ή μια ολόκληρη ζωή και το μοναδικό κάστρο της Ευρώπης που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. Για να την καταλάβεις ολοκληρωτικά πρέπει να αφεθείς στα σοκάκια της και να την περπατήσεις όλη.

Η βόλτα ξεκινάει από το μεσαιωνικό κάστρο, για να μυηθείς σε αυτή την κουλτούρα. Θα ξαποστάσεις στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης, στην Αγορά για να βρεις καφέ, ταβερνάκια και καταστήματα θυμίζοντας σου πως η Μονεμβασιά, ζει στο τώρα. Περνώντας κάτω από τους υποβλητικούς θόλους όμως, θα προχωρήσεις δίπλα στο θαλασσινό τείχος, πλάι σε ερείπια μισογκρεμισμένων εκκλησιών και θα δεις τα τείχη, όπως τα είδαν οι Ενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βυζαντινοί χρόνια πριν. Θα νιώσεις λες και ζεις χρόνια εδώ και θα θελήσεις να ανέβεις και πιο πάνω, στην Πάνω Πόλη.

Εκεί κατοικούσε η Ενετική ελίτ, και τα σημάδια της τα έχει αφήσει από άκρη σε άκρη. Η ανάσα κόβεται στη θέα της Αγίας Σοφίας που κρέμεται στην απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, και συνεχίζει καθώς ανεβαίνεις πιο πάνω για φτάσεις στην ακρόπολη και να χαζέψεις από το ψηλότερο σημείο την πανοραμική θέα.

Από εκεί θα δεις και το Πορτέλο, την μοναδική θαλασσινή πύλη της Μονεμβασιάς που ανοίγει στη μέση του τείχους για να χαρίσει βουτιές βγαλμένες από παραμύθι με φόντο τον γκρίζο βράχο και τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα που αναπαύονται στη ράχη του.

Δεν γίνεται να φύγεις όμως από τούτο τον τόπο, όσο πλήρης και αν ήδη νιώθεις αν δεν δοκιμάσεις τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Θα σου δοθούν πολλές ευκαιρίας σε όποιο μέρος της και αν βρίσκεσαι για να δοκιμάσεις τα χειροποίητα ζυμαρικά της που τα λένε γκόγκες και τα σαΐτια, τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Και κάπως έτσι δοκιμάζοντας τοπικές λιχουδιές και πίνοντας το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα (Malvasia) θα αναπολείς τα όσα είδες και θα σκέφτεσαι ήδη την επόμενη εξόρμηση σου σε αυτή.