Ένα ταξίδι στον χρόνο!

Όσα κι αν έχεις ακούσει, όσα κι αν σου πουν για την Μάνη, ποτέ δεν είναι αρκετά! Μια περιήγηση σε τούτα τα άγρια και γυμνά τοπία σου επιφυλάσσει εικόνες και εμπειρίες που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Δεκάδες μικρά γραφικά χωριά, επιβλητικά πυργόσπιτα, πολεμόπυργοι αλλά και μνημεία που αποτέλεσαν χώρους λατρείας για θρησκευτικές παραδόσεις και αρχαιοελληνικές δοξασίες σε περιμένουν εκεί, έτοιμα να σε μυήσουν στην περίφημη μανιάτικη ιδιοσυγκρασία.

Η διαδρομή πάντα, ξεκινάει από το Γύθειο, την πρωτεύουσα του σύγχρονου δήμου. Ήρεμο και γαλήνιο αποτελεί τη μεταβατική στάση από τον "έξω κόσμο" στον κόσμο της Μάνης. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα λόφο, ανάμεσα σε άλλους κατάσπαρτους με ελιές, σε καλωσορίζει με τα πολύχρωμα νεοκλασικά του και τις ακαταμάχητες μυρωδιές από τις ψαροταβέρνες, που υπόσχονται τα νοστιμότερα χταποδάκια στα κάρβουνα. Το καλύτερο του φύλλο όμως το κρατάει για το τέλος, μια τεράστια και αμμουδερή παραλία που ειδικά οι ρομαντικοί απολαμβάνουν εκεί κάθε σούρουπο τον περίπατο τους ατενίζοντας τον λακωνικό κόλπο.

Αφήνοντας πίσω την γαλήνη του Γυθείου, το τοπίο αρχίζει να γίνεται"τυπικά μανιάτικο". Η βλάστηση λιγοστεύει, γκρίζοι βράχοι κλείνουν μέσα τους μικρούς οικισμούς από πέτρινα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές και πυργίσκους. Κάπου εκεί, βρίσκεται η Αερόπολη, το κεφαλοχώρι της Μάνης που δεν πρέπει με τίποτα να προσπεράσετε. Κέντρο του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ενώ ένας πλακόστρωτος δρόμος εισέρχεται στον ιστορικό πολεοδομικό ιστό των τριάντα κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες παραδοσιακά και διατηρητέα μνημεία.

Κατηφορίζοντας προς την θάλασσα θα συναντήσετε και το Λιμένι, ένα θαλασσινό Πυργοχώρι που αποτέλεσε πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων. Μικρό και μαγευτικό είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Μέσα Μάνης, που κρύβει στην χούφτα του πολλά όμορφα στέκια για καφέ και πρωινό μέχρι φαΐ και ποτό.

Μια πινακίδα στο δρόμο που συνδέει την Αερόπολη με τον Γερολιμένα θα σας μεταφέρει στο πιο γνωστό αξιοθέατο της Μάνης, στο σπήλαιο του Διρού. Η εξόρμηση εκεί επιβάλλεται για να νιώσεις ένα μεγαλόψυχο άνοιγμα στον κόσμο και στην ζωή. Πάρε μέρος σε μια διαφορετική ξενάγηση με βαρκάδα και αρχέτυπα εικόνων, ενώ το σήμερα σου αποκαλύπτεται τόσο μαγικό όσο και αναγκαίο. Έτσι, η ξενάγηση, που διαρκεί 45΄, γίνεται κυρίως με μικρές βάρκες που απαιτούν μια σχετική ισορροπία από τους επισκέπτες. Οι φωτισμένοι σταλαγμιτικοί σχηματισμοί είναι μαγευτικοί και συνοδεύονται από περιγραφικά ονόματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε με τι μοιάζουν.

Διαμoνή στην περιοχή

cavogrosso

Το Cavo Grosso
Δύο χιλιόμετρα από το γραφικό Γύθειο, στην μοναδική αμμουδιά (6 χλμ. μήκος)...

Μαυροβούνι
27330228970 2733023488 2733022774
cavogrosso@live.com