Ανακαλύπτοντας αυτό το κάτι που την κάνει μοναδική

SKOPELOS
SKOPELOS
SKOPELOS
SKOPELOS
SKOPELOS

Τέτοια αρμονία γαλάζιου και πράσινου σε ένα τόπο δύσκολα θα συναντήσεις αλλού. Η Σκόπελος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για να καταλάβεις ότι, όντως, κάποτε η ξηρά δε σταματούσε στο Πήλιο αλλά ήταν ενιαίο κομμάτι με τα νησιά που σήμερα αποτελούν τις Σποράδες.

Το πράσινο κυριαρχεί παντού, με βουνά και ψηλά δέντρα να θυμίζουν περισσότερο ορεινό τοπίο παρά καλοκαιρινό προορισμό. Κι όμως, εκεί που αρχίζεις να μπερδεύεσαι, το γαλάζιο του Αιγαίου έρχεται δυναμικά για να σε συνεπάρει. Παραλίες όπως η Καστάνη (που έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο, αφού αποτέλεσε το σκηνικό για την ταινία «Mamma Mia» με τη Μέριλ Στριπ) με την υπέροχη άμμο και τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, η διπλανή Μηλιά με τα θαλάσσια σπορ, η Αρμενόπετρα με τον τεράστιο όρθιο βράχο στα αριστερά της, ο Στάφυλος με τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά του, το Βελανιό (η μοναδική επίσημη παραλία γυμνισμού στο νησί), αλλά και ο οργανωμένος Πάνορμος δίνουν το στίγμα. Εδώ, λες, είναι καλοκαίρι!

Οι μέρες προχωρούν και συνειδητοποιείς σιγά-σιγά ότι αυτό το νησί το έχεις αγαπήσει. Ίσως να μην είναι ανάμεσα στα καλοκαιρινά highlights, ίσως ακόμα και να μοιάζει σε πολλά σημεία με κάτι που έχεις ξαναδεί. Κι όμως, υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα που το κάνει μοναδικό. Η χαλαρή διάθεση των περαστικών στα ασβεστωμένα σοκάκια της Χώρας, που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, η οικειότητα που αποπνέουν οι ντόπιοι όταν σου μιλούν λες και σε ξέρουν χρόνια, τα συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν ανεβαίνοντας στην Παναγίτσα του Πύργου, στην άκρη του λιμανιού στο κάστρο και βλέποντας τις παραδοσιακές εκκλησίες, τα γραφικά δρομάκια, τα απότομα βράχια και την απίστευτη θέα του απέραντου Αιγαίου. Δεν τις χορταίνεις αυτές τις βόλτες.

Και μετά, στη Γλώσσα, το «ψηλό χωριό» όπως το λένε οι ντόπιοι αφού είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο, οι εικόνες αρχίζουν ξανά να αναμειγνύονται. Η αρχιτεκτονική του χωριού θυμίζει αρκετά την Πηλιορείτικη με τις κεραμιδοσκεπές και τα λιθόστρωτα σοκάκια, αλλά η θέα της, που φτάνει μέχρι την Εύβοια και τη Σκιάθο, είναι ασύγκριτη. Το καλό φαγητό δε λείπει ούτε από εδώ, με το δαμάσκηνο να στιγματίζει σχεδόν όλα τα πιάτα, δημιουργώντας συνταγές που θα αναζητάς συνεχώς. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το σκοπελίτικο δαμάσκηνο είναι διάσημο –και μοναδικό- σε όλο τον κόσμο για την αντιοξειδωτική δράση του. Οι ντόπιοι, λοιπόν, φροντίζουν να αξιοποιούν και να αναδεικνύουν αυτό το θαύμα που τους χαρίζει ο τόπος τους με κάθε τρόπο.

Άφησέ τους να σε βάλουν στους ρυθμούς τους και να είσαι σίγουρος πως θα τους ευχαριστείς μια ζωή για τις εμπειρίες που σου χάρισαν!