Από τα ανάκτορα του Μίνωα μέχρι τα λημέρια των Χίπιδων

HRAKLEIO
HRAKLEIO
HRAKLEIO
HRAKLEIO
HRAKLEIO

Ο νομός Ηρακλείου εκτείνεται ανάμεσα στο νομό Ρεθύμνου από τα δυτικά και το νομό Λασιθίου από τα ανατολικά, με την ομώνυμη πόλη, την μεγαλύτερη του νησιού να είναι σαφώς και μια από τις ωραιότερες. Η μακραίωνη παρουσία  της αναδεικνύεται με έργα κορυφαίας σημασίας για την ανθρωπότητα και ειδικά για την ευρωπαϊκή ιστορία, με τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, να έχει ακμάσει εδώ, μόλις 5 χλμ από τη σημερινή πόλη, στο ανάκτορο της Κνωσού, ενώ στο λιμάνι, το Ενετικό φρούριο του Χάνδακα (Κουλές) αποτελεί το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Μια περιήγηση στην παλιά εντός των τειχών πόλη σε μαγεύει με τον αέρα του ένδοξου παρελθόντος που αποπνέει, ενώ εκεί θα βρείτε εστιατόρια, μεζεδοπωλεία-ρεμπετάδικα και bar για κάθε γούστο και βαλάντιο.

Βόρεια από την πλατεία Ελευθερίας αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, και μοναδικής αξίας αρχαιολογικούς θησαυρούς από την εποχή των Μινωικών χρόνων, εκεί που η προϊστορία συναντά τα πρώτα ιστορικά βήματα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηράκλειο βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης, οπότε είναι πιο εύκολο να ταξιδέψετε από εδώ προς κάθε γωνιά της Κρήτης, είτε με δημόσια λεωφορεία (ΚΤΕΛ) είτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας την πόλη ως «ορμητήριο».

Επόμενη στάση στα 5 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης όπου βρίσκεται το ανάκτορο της Κνωσού χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, θεωρούμενο ως το σημαντικότερο κέντρο  του Μινωικού πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δείτε μεταξύ άλλων και το πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης του νερού και σειρά άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων, που στο πέρασμα του χρόνου η γνώση της κατασκευής τους  χάθηκε για πολλούς αιώνες μέχρι που η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ότι υπήρχαν θερμοσίφωνες το 1.700 π.Χ…. Για όσους αντέχουν περισσότερες ιστορικές συγκινήσεις, νοτιότερα στην πεδιάδα της Μεσαράς, 55χλμ νότια του Ηρακλείου θα βρείτε το δεύτερο σημαντικότερο ανάκτορο των Μινωικών χρόνων, της Φαιστού.

Αφήνοντας πίσω μας με ανανεωμένη διάθεση την κατοικία του μυθικού βασιλιά Μίνωα και την ιστορική αναζήτηση, κατευθυνόμαστε με μια πιο «τουριστική» διάθεση προς την αμφιθεατρικά κτισμένη Αγία Πελαγία, και την υπέροχη αμμουδερή παραλία της. Πήραμε δυτική κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, και στο 20ο χιλιόμετρο πέσαμε πάνω σε μια συστάδα μεγάλων και υπερπολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ενώ λίγο αργότερα καταλήξαμε στον αμμουδερό κολπίσκο για μια σύντομη βουτιά. Αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία στην παραλία επιλέξτε την δυτική πλευρά της Αγίας Πελαγίας, όπου θα απολαύστε τις παραλίες Κλαδισσός, Ψαρομούρα, Μονοναύτης. Εν συνεχεία, πεινάσαμε και «καρφί» για τις ταβέρνες της περιοχής με τα εκλεκτά θαλασσινά εδέσματα, αλλά και παραδοσιακά πιάτα της εξαιρετικής κρητικής κουζίνας. Αν φυσικά οι αντοχές σας το επιτρέπουν, πάρτε την παρέα σας και ξεκινήστε το night safari στα όμορφα μπαράκια… Αν την επόμενη ημέρα το hangover σας το επιτρέπει, φροντίστε να ανεβάστε λίγο την αδρεναλίνη σας κάνοντας water sports στην παραλία, όπως  jet ski, wind surfing και parachute.

Αν πάλι βγει από μέσα σας ο καταπιεσμένος  χίπης που κρύβετε, τότε καλύτερα να επισκεφθείτε τα θρυλικά Μάταλα, ένα από τα διεθνή «καταφύγια» των χίπιδων στις δεκαετίες του ’60 και του ’70… Το τοπίο απαράμιλλα  επιβλητικό, με τις σκαλιστές σπηλιές στο βράχο δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα. Κι εδώ για τους λάτρεις της αδρεναλίνης προσφέρονται water sports, ενώ υπάρχουν και κάθε λογής τουριστικά μαγαζιά, ενώ ούτε εδώ θα λείψει από τον επισκέπτη η έντονη νυχτερινή ζωή.   

Όπως και στους άλλους νομούς της Κρήτης το ορεινό τοπίο συνυπάρχει αρμονικά με την θάλασσα, με το μεγάλο και κατάφυτο χωριό Ζαρός να σας καλεί να ξαποστάσετε στην πηγή Βότομος , με τα κρυστάλλινα νερά, πλαισιωμένη από μεγάλα πλατάνια κι έναν παραδοσιακό μύλο και πέτρινες πηγές.

Αυτό που απομένει να πούμε είναι πως αν ένας επισκέπτης της Κρήτης θέλει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το νησί, ο νομός Ηρακλείου θα πρέπει σίγουρα να συμπεριληφθεί στις περιηγήσεις του.