Εκεί που τα μάτια δε χορταίνουν να βλέπουν!

«Θα περπατήσουμε μέσα στο κάστρο, στα σοκάκια τα πέτρινα, με τους μιναρέδες πάνω από το κεφάλι μας, θα πιούμε τσίπουρο δίπλα στη λίμνη… - Μα καλά, πού θα πάμε; Στην Κωνσταντινούπολη; -Όχι ρε, στα Γιάννενα!».

Κάπως έτσι προσπαθούσα να «ψήσω» ένα φίλο κάποια στιγμή να πάμε στα Ιωάννινα. Και δεν χρειάστηκα πολλά ακόμα για να τον πείσω. Μόνο για τη βόλτα στη λίμνη μέχρι το νησάκι της Κυρα-Φροσύνης και τα απίστευτα φαγητά στα μαγαζιά του είπα και την επόμενη βδομάδα μπήκαμε στο αμάξι και φύγαμε. Σε 4 ώρες παρά κάτι ήμασταν εκεί. Η Ιονία Οδός κάνει το ταξίδι ένα θαύμα, ακόμα και με τα κομμάτια του δρόμου που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ακόμα και με τα τσουχτερά διόδια.

Φτάνουμε στην πόλη και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αφήσουμε το αμάξι και να περπατήσουμε περιμετρικά της λίμνης. Το θέαμα απίστευτο, σχεδόν ονειρικό. Παίρνουμε το καραβάκι και περνάμε απέναντι, στο μικρό νησάκι μέσα στη λίμνη. Ήρθε η ώρα για το τσίπουρο! Οι ταβερνιάρηδες μας καλούν να δοκιμάσουμε τηγανιτά χέλια και βατραχοπόδαρα. «Δεν υπάρχουν πουθενά αλλού αυτά, ούτε καν στην πόλη», μας λένε. Ε, όσο και προκατειλημμένος να είσαι, μια δοκιμή θα την κάνεις! Κι εμείς όχι μόνο την κάναμε, του δώσαμε και κατάλαβε!

Το στομάχι είχε βαρύνει πολύ μετά το φαΐ. Περπατήσαμε αρκετά στο νησί, που είναι και το μοναδικό κατοικημένο που βρίσκεται μέσα σε λίμνη στην Ευρώπη, παρατηρώντας τη μοναστική πολιτεία που αποτελείται από επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια και είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα.

Επιστρέφοντας στην πόλη των Ιωαννίνων και πριν πάμε στο ξενοδοχείο για την ξεκούραση που τόσο μας χρειαζόταν, είπαμε να κάνουμε μια βόλτα μέσα στο κάστρο. Μπήκαμε από την κεντρική πύλη και φτάσαμε μέσα από τα στενά δρομάκια στο τζαμί του Ασλάν Πασά, χτισμένο το 1618. Πριν μπούμε, στα αριστερά μας είδαμε τους τούρκικους στρατώνες, τα λουτρά και ένα μικρό κτίριο που παλιά το χρησιμοποιούσαν ως βιβλιοθήκη.

Τα πόδια μας έχουν αρχίσει να υποχωρούν, τα μάτια μας όμως θέλουν να δούνε κι άλλα. Η λογική πρυτανεύει. «Κι αύριο μέρα είναι», λέμε και αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε προς το ξενοδοχείο. Τελικά, στο ίδιο σημείο δεν επιστρέψαμε ποτέ. Έχει τόσα πολλά να δεις και να κάνεις αυτή η πόλη, τόσα μέρη να περπατήσεις, τόσες γεύσεις να δοκιμάσεις, που όσο και να το προσπαθήσεις για να τα δεις όλα με τη μία, στο τέλος απλά… θα θες να ξαναέρθεις!

Διασκέδαση στην περιοχή

Mustagogia

Από το 2002 μέχρι και σήμερα

«μοιράζει» γευστικές και παρεΐστικες ιστορίες σε όλη την...

Κουντουριώτη 44
2651065325
zarkadasaris@gmail.com