Κλεισμένη μέσα σε μια πέτρινη αγκαλιά

NAUPAKTOS
NAUPAKTOS
NAUPAKTOS
NAUPAKTOS

Τριάντα αιώνες πολυτάραχων ιστοριών αποτυπώνει η Ναύπακτος στα μνημεία της. Από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι τους πρόποδες της Πίνδου, ο χρόνος εδώ μοιάζει να σταμάτησε, ακριβώς στο σημείο όπου οι γειτονιές ήταν ζεστές και οι κάτοικοι φιλόξενοι. Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η παραθαλάσσια αυτή πόλη, αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι μόνο για μακροχρόνιες διακοπές αλλά και για μικρή απόδραση του Σαββατοκύριακου.

Πρώτη και απαραίτητη στάση κατά την παραμονή σας εδώ είναι φυσικά το βενετσιάνικο λιμάνι της. Καταγεγραμμένο ως ένα από τα πιο ρομαντικά και γραφικά λιμάνια της χώρας θα το ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά, καθώς αποτελεί σημείο συναντήσεις ντόπιων αλλά και επισκεπτών. Απολαύστε τον καφέ σας ή το ποτό υπό την σκιά των πλατάνων και χαρείτε την θέα της περικυκλωμένης από τα ενετικά τείχη θάλασσας, γιατί η μέρα έχει πολύ συνέχεια.

Ξεκινώντας λοιπόν από εκεί όπου βρίσκεστε περάστε μέσα από τις συνοικίες με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα πλακόστρωτα καλντερίμια και ανηφορίστε προς το Κάστρο. Στη διαδρομή θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτίριο του 15ουαι. που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο «Γρίμποβο», στη συνοικία με το «πολύ νερό», όπως ερμηνεύεται από τους ντόπιους, όπου τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά, οι θαυμάσιες παραλίες και οι ονομαστές πηγές, με κορυφαία τη «βρύση της Αγάπης», θα σας κλέψουν την καρδιά. Μπορεί να κουραστείτε αλλά όταν φτάσετε στην κορυφή του λόφου, να ξέρετε πως η θεά προς τη θάλασσα όπου υψώνεται εντυπωσιακά η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, είναι μοναδική.

Φυσικά, αν και η Ναύπακτος δεν θα σας διώξει μακριά της – και δεν θα θέλετε ούτε εσείς να φύγεις από τα στενά της, έχει να αναδείξει και μια (άξια) ακτογραμμή. Οι δύο παραλίες της πόλης, Ψανή και Γρίμποβο ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο κύμα και βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες για να σας χαρίσουν ώρες χαράς στα καταγάλανα νερά τους και χαλάρωσης μετά από τις ατελείωτες ώρες περιπάτου. Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, επίσης, βρίσκονται οι περιοχές Μοναστηράκι, Χιλιαδού και Σκάλωμα, που αποτελούν πραγματικές οάσεις δροσιάς και αξίζει να τις επισκεφθείτε.

Road trip στη Ορεινή Ναυπακτία, πυκνά δάση, ρεματιές και πετρόκτιστες βρύσες με τρεχούμενο νερό συνθέτουν επίσης ένα παραμυθένιο σκηνικό, σε ένα μέρος που θα το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι οτι ο χρόνος τελικά σταματάει... εκεί που θες.