Κρυμμένη πίσω από ένα μύθο...

Μην αγχώνεστε, δεν είναι τα πράγματα όπως τα θυμάστε. Δυο μιση ωρίτσες θα χρειαστείτε μεσω την νέας έθνικης οδού για να φτάσετε στην ξελογιάστρα Κυπαρισσία. Θα σας καλωσορίσουν λιθόστρωτα φιδωτά καλντερίμια, περίτεχνα νεοκλασικά, πέτρινες κρήνες, λουλουδάτες αυλές και απίστευτη θέα στους ελαιώνες και τη θάλασσα.

Η περιοχή στο κάτω μέρος της Κυπαρισσίας δεν έχει να σας δώσει πολλά. Αποτελεί μια αστική ζώνη που περιβάλλεται από εμπορικά μαγαζιά, υπηρεσίες κάθε είδους και πλατείες με καφετέριες που εκτείνονται μέχρι την αμμουδιά. Εκεί θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να μαζέψετε ήλιο και δυνάμεις καθώς οι ρυθμοί είναι...ιδανικά αργοί. Άμμος, θέα στο Ιόνιο, beach bar, ξαπλώστρες και τόσο - όσο κόσμος, τι άλλο θέλετε;

Σουρουπώνει και η ζωή στην θάλασσα πρέπει να λάβει τέλος. Και τώρα τι; Ζωή στο άστυ; Όχι, η περιοχή κρύβει πολλά που δεν έχετε δει ακόμα. Ανεβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τον νέο οικισμό με τον διατηρητέο, ένα δρόμο που οι ντόπιοι αποκαλούν «κόντρα», το τοπίο αλλάζει. Οι πολυκατοικίες του σύγχρονου οικισμού και η αυστηρή ρυμοτομία, δίνουν τη θέση τους στα στενά φιδωτά δρομάκια και τα χαμηλά σπίτια. Τα περισσότερα πέτρινα με μικρούς κήπους και γοητεία μια άλλης εποχής. Εδώ όλα αλλάζουν... Οι καφετέριες έχουν μπαλκόνι στο κενό και χαρίζουν θέα υψηλών προδιαγραφών, οι ταβερνούλες γραφικές και cozy προσφέρουν τοπικές λιχουδιές και γλυκά του κουταλιού και όλα αυτά μαζεμένα σε μια πλατεία. Πέτρινη και μικρή, που από όποια πλευρά και να την δείτε θα την φωτογραφίσετε για να την κρατήσετε για πάντα μαζί σας.

Ανηφορίζοντας κι άλλο, ο δρόμος θα σας οδηγήσει από μόνος του. Στην είσοδο του κάστρου, εκεί «στης Αρκαδιάς τον πλάτανο», όπως είναι γνωστή η μικρή πλατεία, ο αιωνόβιος πλάτανος, αποτελεί σημαντικό τοπόσημο της πόλης, με την πανέμορφη Ελένη Χαμέρη να αφήνει εκεί την τελευταία της πνοή γιατί δεν δέχτηκε να γίνει γυναίκα του αγά της Αρκαδιάς. Περπατήστε μέσα στα στενά του δρομάκια, απολαύστε τις μυρωδιές που σας χαρίζει και επισκεφθείτε την καφετέρια που κρύβει στα σπλάχνα του. Τρία επίπεδα υπάρχουν εκεί, τρία επίπεδα για να επιλέξετε από ποιο θέλετε να δείτε αυτό που σας χαρίζει απλόχερα...όλη την Μεσσηνία στο πιάτο σας.