Σε «ταρακουνάει» για να δεις τη ζωή αλλιώς

Σύρος Ερμούπολη
Σύρος
Σύρος
Σύρος  Βράδυ
Σύρος

Δυο διαφορετικοί κόσμοι περιμένουν εσένα που σκέφτεσαι τη Σύρο για τις διακοπές του καλοκαιριού. Είσαι έτοιμος να τους αντιμετωπίσεις; Είναι κι οι δυο έντονοι, επιβλητικοί, μπαίνουν μέσα σου και «γράφουν» τα σημάδια τους χωρίς να τους πάρεις χαμπάρι. Μένουν κρυμμένοι για καιρό στα υπόγεια του μυαλού σου και αναδύονται ξαφνικά στην επιφάνεια για να σε ταρακουνήσουν. Όπως πάνω κάτω είναι η ζωή, είναι κι η Σύρος.

Από τη μια η αρχοντιά, η κλασική πολυτέλεια, το μεγαλείο. Η Ερμούπολη της συνοικίας Βαπόρια, με τα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά, τις εντυπωσιακές επαύλεις, το θέατρο Απόλλων, το Δημαρχείο του Τσίλερ, την πλατεία Μιαούλη με τον αδριάντα του ναυάρχου της Επανάστασης. Ένα μέρος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αντιπροσωπεύει όλα όσα θαυμάζει –και ίσως ζηλεύει λίγο- ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του. Το γούστο, την οικονομική ευμάρεια, την κομψότητα, την απέριττη, χωρίς δήθεν και υπερβολές, πολυτέλεια. «Elegance» η λέξη στα αγγλικά, «Ερμούπολη» η αποτύπωσή της στα ελληνικά.

Από την άλλη, η απλότητα, η ταπεινότητα, η αγνότητα του λαϊκού κόσμου. Η Ερμούπολη της Άνω Σύρας με τα στενά σοκάκια της, τα χαμηλά ασβεστωμένα σπίτια, το παραδοσιακό καλντερίμι «Πιάτσα» που διασχίζει την αγορά με τα μικρομάγαζα, τα παλιά εργαστήρια και τα παραδοσιακά καφενεία. Και κάπου εκεί και ο Βαμβακάρης με τη «Φραγκοσυριανή» του, το μουσείο που φέρει το όνομά του και η πλατεία με την προτομή του. Ένα άλλο κομμάτι της Ερμούπολης, που φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από μια εποχή που οι περισσότεροι δεν ζήσαμε, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και που, όμως, αναπολούμε τόσο.

Το τρίτο, το πιο «ακίνδυνο» ίσως κομμάτι της Σύρου έχει να κάνει με τις παραλίες της. Εκεί που οι αντιθέσεις παύουν να ισχύουν και τη θέση τους παίρνουν οι καθησυχαστικές και γαλήνιες εικόνες της θάλασσας του Αιγαίου, της χρυσής άμμου και των δέντρων που φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά προσφέροντας απλόχερα τη σκιά τους. Γαλησσάς, Ποσειδωνία, Φοίνικας, Αγκαθωπές, Κίνι, Μέγας Γυαλός, Δελφίνι είναι μερικές από τις παραλίες που προσφέρουν τα πάντα. Διασκέδαση με δυνατή μουσική και χορό στα beach bars ή ανοργάνωτες και ακρογιαλιές για στιγμές απόλυτης ιδιωτικότητας.

Ό,τι κι αν επιλέξεις, σε όποιο σημείο της κι αν σταθείς, να είσαι σίγουρος πως η Σύρος δε θα σε αφήσει αδιάφορο. Το πιο πιθανό είναι να σε σημαδέψει για πάντα.