Στον Άγιο Νικόλαο με κοσμοπολίτικη διάθεση…

Άγιος Νικόλαος Μαρίνα
Μακρύς Γυαλός
Σπιναλόνγκα

Σημείο αναφοράς της πόλεως του Αγίου Νικολάου αποτελεί η λιλιπούτεια λίμνη που οι ντόπιοι την ονομάζουν «Βουλισμένη» ή «Ξεπατωμένη» καθώς παλαιότερα υπήρχε η δοξασία πως είναι απύθμενη, αστικός μύθος που διαψεύστηκε το 1853, όταν διαπιστώθηκε ότι το βάθος της είναι 64 μέτρα… Γενικότερα η λίμνη Βουλισμένη έχει συνδεθεί με πλήθος αρχαίων και σύγχρονων αστικών μύθων και δοξασιών, με τον πλέον γνωστό να αναφέρει ότι σε αυτήν έκαναν μπάνιο η θεά Αθηνά και η θεά Άρτεμις Βριτομάρτυς. Η διώρυγα που ενώνει τη λιμνούλα με τη θάλασσα διανοίχτηκε επί τουρκοκρατίας από τον πασά Αδοσίδη. Σήμερα η λίμνη χρησιμεύει σαν αγκυροβόλιο μικρών σκαφών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εδώ γυρίστηκαν αρκετές ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες, ενώ διάχυτη είναι η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα σε μια πόλη που θεωρείται ως ένα από τα πλέον καταξιωμένα θέρετρα της Μεσογείου. Ο Άγιος Νικόλαος προσφέρει δυνατότητες για διακοπές υψηλών απαιτήσεων, αλλά συνάμα και με «προσγειωμένες» τιμές, ένεκα και της κρίσης.

Ιεράπετρα: Στην νοτιότερη πόλη της Ελλάδας

Πρόκειται για μία πολύ ξεχωριστή πόλη, αφού είναι η νοτιότερη πόλη της Ελλάδας και της Ευρώπης και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη πόλη του Νομού Λασιθίου, αλλά και το μοναδικό αστικό κέντρο της νότιας Κρήτης. Είναι επίσης και η θερμότερη πόλη της Ελλάδας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 20 βαθμούς Κελσίου. Παρά την σύγχρονη όψη της πόλης, η Ιεράπετρα διαθέτει πολλές ομορφιές και αξιοθέατα που καλούν τους επισκέπτες του νησιού να τα γνωρίσουν από κοντά, με πιο σημαντικά το Φρούριο Καλές στο λιμάνι, το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στην Εμπορική Οθωμανική Σχολή και η εκκλησία του Αφέντη Χριστού που είναι η παλιότερη εκκλησία της πόλης. Η πρόσβαση στην Ιεράπετρα μπορεί να γίνει μόνο οδικώς, μέσω του οδικού δικτύου που τη συνδέει με τις άλλες πόλεις της Κρήτης.

Στην κοσμοπολίτικη Ελούντα των ηγετών

Η Ελούντα αποτελεί έναν Διεθνούς φήμης προορισμό, με τον οικισμό να έχει κτιστεί στον ομώνυμο κόλπο, σε ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους και σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης του Αγίου Νικολάου. Η ομορφιά του φυσικού τοπίου σε συνδυασμό με τα πεντακάθαρα νερά και τις ανέσεις που παρέχει ως τουριστικό θέρετρο έχει μετατρέψει την Ελούντα ήδη από την δεκαετία του 1980 σε έναν κοσμοπολίτικο προορισμό με υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ανάλογες υποδομές. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των επισκεπτών, με αυξητική μάλιστα τάση, ξεπερνούν τις 500.000 ετησίως. Πέραν του φυσικού κάλλους της περιοχής, σημαντικό αξιοθέατο της Ελούντας αποτελούν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ολούς, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη Βασιλική του Πόρου με το θαυμάσιο μωσαϊκό και τη Βασιλική της Κολοκύθας με τα εξαίσια λευκά μάρμαρα.

Φοινικόδασος Βάι: Ο παράδεισος των διωγμένων χίπιδων από τα Μάταλα!
 

Με έκταση περίπου 250 στρέμματα, το Βάι θεωρείται ως το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης. Σύμφωνα με το θρύλο της περιοχής, το φοινικόδασος δημιουργήθηκε όταν Άραβες πειρατές εξόκειλαν τον πρώιμο μεσαίωνα με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα, απ’ όπου φύτρωσαν περίπου 6.000 φοίνικες. Το Βάι σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού ολόκληρου, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Η τουριστική του αξιοποίηση ξεκίνησε μόλις κατά την δεκαετία του 1970 όταν οι χίπις που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τα Μάταλα βρήκαν στην περιοχή ένα άλλο επίγειο παράδεισο, μετατρέποντας την σε χώρο ελεύθερου κάμπινγκ… με ο, τι συνεπαγόταν αυτό για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής! Ευτυχώς, κατά την επόμενη δεκαετία το φοινικόδασος ανακηρύχθηκε σε προστατευόμενη περιοχή, για να φτάσει σήμερα να διαθέτει μία πεντακάθαρη οργανωμένη παραλία, που έχει διακριθεί με τη γαλάζια σημαία και προφανώς το ελεύθερο κάμπινγκ πλέον απαγορεύεται δια ροπάλου. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει οδικώς μέσω του οδικού δικτύου από τη Σητεία, που απέχει 24 χιλιόμετρα.

Στην Σπιναλόγκα του θρύλου και της ιστορίας

Η Σπιναλόγκα είναι το μικρό νησάκι που κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας, το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό στο τηλεοπτικό κοινό από την σειρά του Mega "Το νησί", η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της ελληνίστριας Βρετανίδας συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ, το οποίο από το 2001 μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε best seller. Δυστυχώς, η Σπιναλόγκα αποτελούσε για δεκαετίες σύμβολο κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς σε όλη του την έκταση από το 1905 λειτουργούσε ως Λεπροκομείο και οδηγήθηκαν εκεί όλοι οι λεπροί της Κρήτης, ενώ μετά την ένωση με την Ελλάδα το 1897, άρχισαν να καταφθάνουν σταδιακά λεπροί από ολόκληρη την επικράτεια, με το γραφικό νησάκι να χαρακτηρίζεται αργότερα ως «Διεθνές Λεπροκομείο της Ευρώπης»! Οι περισσότεροι λεπροί οδηγούνταν στη Σπιναλόγκα δια της βίας, αφού από εκεί τους απαγορεύονταν πλέον οι μετακινήσεις, περνώντας αναγκαστικά το υπόλοιπο της ζωής τους στο νησί, ενώ χαρακτηριστική είναι και η επιγραφή στην είσοδο η οποία έγραφε "ο εισερχόμενος να εναποθέσει κάθε ελπίδα". Το λεπροκομείο πλέον έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο το 1957, όταν πλέον αποθεραπεύθηκαν και οι τελευταίοι κάτοικοι του νησιού. Η Σπιναλόγκα όμως παρότι μικρή έχει μεγάλη ιστορία, καθώς κατέχει θέση στρατηγικής αξίας. Κατά την αρχαιότητα, το όνομά της ήταν Καλυδών και μετονομάστηκε σε Σπιναλόγκα κατά την περίοδο την Ενετοκρατία, το οποίο ετυμολογείται από το "spina lunga", που σημαίνει "μακρύ αγκάθι". Το νησάκι ουσιαστικά λειτουργούσε ως ενετικό φρούριο για την προστασία του λιμανιού της Ελούντας. Η πρόσβαση στη Σπιναλόγκα μπορεί να γίνει με καραβάκι από την Ελούντα ή την Πλάκα και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει τις ενετικές θολωτές δεξαμενές, το κτίριο της φρουράς, την πυριτιδαποθήκη στο ναό του Αγίου Νικολάου, αλλά και τα σπίτια όπου διέμεναν οι πάσχοντες της νόσου του Χάνσεν.

Στο ανάκτορο του Ζάκρου και στο φαράγγι των Νεκρών

Το ανάκτορο της Αρχαίας Ζάκρου, τέταρτο σε μέγεθος της Μινωικής περιόδου της Κρήτης, σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής που συνέδεε Μέση Ανατολή, βόρεια Αφρική και Αιγαίο, βρίσκεται περίπου σε απόσταση 100 χλμ από την πόλη του Αγίου Νικολάου, ενώ σε μικρή απόσταση από την Επάνω Ζάκρο ξεκινά το μήκους 5,5 χιλιομέτρων μήκους Φαράγγι των Νεκρών ή Φαράγγι της Άνω Ζάκρου. Πρόκειται για ένα απαράμιλλης ομορφιάς φαράγγι, στου οποίου τα τοιχώματα δημιουργούνται σπηλιές οι οποίες στην Μινωική περίοδο χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι, εξ ου και το πώς προέκυψε η μακάβρια επωνυμία… Ωστόσο, ακόμα ένα χαρακτηριστικό το καθιστά μοναδικό, καθώς δεν θα χρειαστεί να ξαναπερπατήσετε ώστε να επανέλθετε στο σημείο εκκίνησης, καθώς το φαράγγι καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο και από εκεί υπάρχει δυνατότητα μετάβασης στην αφετηρία.

Ώρα για βουτιές… Άπειρες παραλίες για κάθε γούστο σε βορρά και νότο στο Λασίθι

Τόσο στον Άγιο Νικόλαο, όσο και στον υπόλοιπο Νομό Λασιθίου, μπορείτε να επισκεφθείτε πάμπολλες παραλίες και για κάθε γούστο και διάθεση, ήρεμες, απομονωμένες, κοσμικές κι ο, τι τραβάει η όρεξη του κάθε επισκέπτη, τόσο στην βόρεια πλευρά, του Κρητικού Πελάγους, όσο και στην πιο τροπική νότια πλευρά του Λιβυκού Πελάγους. Αν κουραστήκατε από το σούρτα-φέρτα με το αυτοκίνητο, σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου θα βρείτε την πολύ καλά οργανωμένη δημοτική πλαζ της πόλης, προστατευμένη από τις ριπές του ανέμου καθώς βρίσκεται εντός ενός κολπίσκου. Όπως προαναφέραμε θα ευχαριστηθείτε τις παραλίες της Ελούντας, ακόμα κι αν είστε γυμνιστής, όπου στην βραχώδη ακτή ευρισκόμενη κοντά στους ανεμόμυλους και παραδίπλα στην ήσυχη και αμμουδερή παραλία, θα απολαύστε το μπάνιο σας όπως σας γέννησε η μανούλα σας... Η Πλάκα, με θέα την Σπιναλόγκα, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα της Ελούντας, θα ικανοποιήσει όσους προτιμούν τις βοτσαλωτές παραλίες, ενώ οι 2 πλαζ (η μία οργανωμένη) έχουν θέα και την θρυλική Σπιναλόγκα. Η παραλία Μπούφος στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου είναι μία μικρή αμμουδερή και οργανωμένη παραλία, σε έναν ανοιχτό κόλπο όπου συχνά δημιουργούνται γιγαντιαία κύματα, δημιουργώντας ένα θέαμα εκπληκτικής ομορφιάς που κόβει την ανάσα. Ανατολικότερα του Αγίου Νικολάου οφείλουμε να αναφέρουμε την ξακουστή Αμμουδάρα, μια εκ των δημοφιλέστερων της περιοχής, η Χρυσή Ακτή στα 13 χλμ, η οποία διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά, ενώ στο εξωτικό Βάι, το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης, σε παραπέμπει σε τροπικές παραλίες, όπου χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς οι φοίνικες, συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όντως βρίσκεσαι ακόμα στην Ελλάδα! Νοτίως της παραλίας της Κάτω Ζάκρου με τα κρυστάλλινα νερά της, η αμμουδερή παραλία Αχλιά, παραλία της Ιεράπετρας και ήσυχη παραλία της Μύρτου, αποτελούν επίσης πόλο έλξης πολλών λουομένων, όντας από τις ομορφότερες του νησιού.