Την αλλαγή που ζητάς θα τη βρεις στη Θάσο!

Τη στιγμή που οι επιλογές σου για καλοκαιρινές αποδράσεις και διακοπές έχουν αρχίσει να γυρνάνε πάλι στα κλασικά και σχεδόν τετριμμένα, ένα νησί της Μακεδονίας σου δίνει την απάντηση στο κάτι καινούργιο που με τόση προσμονή έψαχνες.

Προσεγγίζοντας τον Λιμένα, την πρωτεύουσα και λιμάνι της Θάσου, όπου φθάνουν τα πλοία από Καβάλα και Κεραμωτή, η πρώτη εικόνα που βλέπει κανείς είναι πολύχρωμα καΐκια, τεράστια πλατάνια, ψαροταβέρνες που μοσχοβολάνε θαλασσινές μυρωδιές και παλιά κτίρια. Ένα κλασικό ελληνικό νησί, θα μου πεις… Μη βιάζεσαι όμως. Αυτό το νησί είναι το κάτι άλλο, όσο προχωράς προς την ενδοχώρα του και το μαθαίνεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Η πρώτη επιλογή για να ζήσεις λίγο από Θάσο, είναι η παραλία Αλυκή. Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, η πιο διάσημη και φωτογραφημένη παραλία κερδίζει τις εντυπώσεις και τα likes στο facebook με το βυθισμένο λατομείο και τις λαξευτές πέτρες της. Τα νερά είναι διάφανα, ο βυθός είναι εντυπωσιακός, η παραλία σου μένει ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης με ό,τι πιο ωραίο έχεις δει. Μη μείνεις, όμως, μόνο εδώ. Φτάσε μέχρι τα Κοίνυρα στα 8 χλμ. από τη Σκάλα Ποταμιάς και απόλαυσε ένα δροσερό μπάνιο στην παραλία με το καταπράσινο νησάκι στα 500 μέτρα από την ακτή. Η τρίτη και καλύτερη παραλία που πρέπει να επισκεφθείς στη Θάσο είναι η Μακρυάμμος, με την υπέροχη λευκή άμμο που κάνει αντίθεση με τα ψηλά πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα και προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους. Για πιο incognito καταστάσεις, ακολούθησε το χωματόδρομο από τη Μακρυάμμο και φτάσε μέχρι την ακρογιαλιά του Άι Γιάννη με τα ρηχά ζεστά τιρκουάζ νερά και την… τριμμένη μαρμαρόσκονη που έχει για άμμο!

Ξεφεύγοντας για λίγο από τις παραλίες, ανέβα ως το αρχαίο θέατρο της Θάσου, στα 400 μέτρα από το παλιό λιμάνι και δες την απίστευτη θέα στο στενό θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει το νησί από τη Μακεδονία. Πήγαινε στον Θεολόγο, το πανέμορφο ορεινό χωριό με τα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια, αλλά και στην Παναγιά το χωριό που θυμίζει… Πήλιο και Ζαγοροχώρια, με τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές που είναι καλυμμένες με σχιστολιθικές πλάκες. Πριν πάρεις το πλοίο της επιστροφής από τον Λιμένα, μην παραλείψεις να αγοράσεις παραδοσιακά θασίτικα προϊόντα, από αυτά που ψάχνουν μανιωδώς οι γνώστες του ποιοτικού φαγητού στη βόρεια Ελλάδα, όπως θασίτικες μαύρες και πράσινες ελιές, σπιτικό σαραγλί, καπνιστό – παστό κολιό «γούνα» και αρωμαστικά βότανα.