Το νησί «πίσω» από την εκκλησία της Παναγίας

Τήνος Βράδυ
Τήνος Περιστερώνες
Τήνος Βάρκες
Παναγία της Τήνου
Τήνος Παραλία
Τήνος Παραλία

Κι αν δεν πας για την εκκλησία, γιατί να πας; Αυτό νομίζεις ότι είναι η Τήνος… Ένα νησί στο οποίο σπεύδουν γονατιστοί οι απανταχού πιστοί χριστιανοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να εκπληρώσουν το τάμα τους. Μάθε, λοιπόν, και κάτι άλλο. Αυτό το νησί, που κρατάει απόσταση από την υπερφίαλη ζωή των γειτόνων του, μπορεί να σου δώσει αυτό που αναζητάς καθημερινά από Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνιο: Διακοπές!

Υπέροχες παραλίες χωρίς τον υπέρμετρο συνωστισμό των υπόλοιπων Κυκλάδων, καταπληκτικά χωριά με ξεχωριστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα, μονοπάτια μέσα στη φύση που σε φέρνουν μπροστά στις πιο απροσδόκητες εικόνες. Ας τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα. Ναι, φυσικά εδώ υπερισχύει η θρησκευτική παράδοση, με τα εκκλησιαστικά είδη παντός είδους τύπου να πωλούνται σαν αναμνηστικά στα μικρομάγαζα που κατακλύζουν το δρόμο που οδηγεί στη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγίας. Γύρω από την πόλη, η υποβλητική ατμόσφαιρα αρχίζει σταδιακά να εξανεμίζεται προς τη θάλασσα και οι παραλίες του Άι Γιάννη Πόρτο, τα Κιόνια, ο Άγιος Φωκάς και ο Άγιος Σώστης μοιάζουν σαν όαση χαλάρωσης για τον κόσμο που απολαμβάνει το μπάνιο του.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στην παραλία Κολυμπήθρες, ίσως την ωραιότερη του νησιού. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κώμη, στα βόρεια του νησιού, και χωρίζεται στη Μικρή και τη Μεγάλη Κολυμπήθρα από το ποτάμι που περνάει ανάμεσα στις δύο πλευρές της. Η μία (η Μεγάλη) είναι ιδανική για ηρεμία και χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα, ενώ η Μικρή κατακλύζεται από κόσμο που λατρεύει τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς των beach bars που βρίσκονται εκεί.

Προχωρώντας προς τα… ενδότερα του νησιού, αυτό που κάνει την Τήνο να ξεχωρίζει είναι οι διάσημοι περιστερώνες της. Περίτεχνες διώροφες κατασκευές που μπορεί να φτάνουν και τα 8 μέτρα ύψος, φιλοξενούν τους ενοίκους τους, τα περιστέρια, προσφέροντας στα δικά μας μάτια ένα απίστευτο θέαμα αρχιτεκτονικής έμπνευσης. Τους πιο πολλούς και καλοδιατηρημένους περιστερώνες θα τους βρεις στα χωριά Ταραμπάδος, Αγάπη, Κώμη και Φαλατάδος.

Πριν βιαστείς να πεις «αυτό είναι όλο;», σου έχω κι άλλο. Πήγαινε μέχρι το Βώλακα, το πιο περίεργο ίσως από τα χωριά της Τήνου και δες το επιβλητικό τοπίο με τους τεράστιους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους. Θα νομίζεις πως μεταφέρθηκες στο… φεγγάρι! Αφού συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι, κάτσε για φαγητό στα παραδοσιακά ταβερνάκια του και ύστερα οδήγησε ως το χωριό Πύργος. Ένας καφές στην μαρμάρινη πλατεία με την περίτεχνη βρύση είναι ό,τι πρέπει, πριν ξεκινήσεις να περπατάς στα σοκάκια του και να παρατηρείς τις βενετσιάνικες και βυζαντινές επιρροές, εμφανείς σε όλα του τα σημεία. Το μάρμαρο θα το συναντήσεις παντού, είναι το αγαπημένο υλικό του χωριού και ο λόγος για τον οποίο αυτό ξεχωρίζει από τα περισσότερα χωριά του Αιγαίου. Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που φιλοξενείται εκεί το επιβεβαιώνει!

Τελικά, φεύγοντας από την Τήνο, το τελευταίο που θα θυμάσαι είναι ο ναός της Παναγίας. Σίγουρα το πιο μεγάλης σημασίας αξιοθέατο, αναμφισβήτητα όχι το μοναδικό αξιόλογο.

Διαμoνή στην περιοχή

Diles & Rinies Tinos Villas Resort

Diles & Rinies Tinos Villas Resort

Ζήστε απολαυστικές στιγμές με απεριόριστη θέα στο...

Λαγκαδάς
2283026146
info@tinosvillas.com


Διασκέδαση στην περιοχή

ballos

Το εστιατόριο Μπάλλος βρίσκεται στην πανέμορφη παραλία Βουρνή, δυο βήματα από τη θάλασσα....

Ακρωτήρι Μπάλλος - Βουρνή
6944054405
info@ballostinos.gr