Φήμη που ξεπερνάει τα τοπικά standards

Μήλος Φυροπόταμος
Μήλος Κλέφτικο
Μήλος Γλαρονήσι
Μήλος Αδάμαντας
Μήλος Μεταλλεία

Ένα τοπίο βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, που στο μυχό του κρύβει μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, έχει καταστήσει τη Μήλο ό,τι πιο κοντινό ξέρουμε στην… σελήνη! Και όχι άδικα, είναι η αλήθεια. Η φήμη της παραλίας Σαρακήνικο έχει κάνει ουκ ολίγες φορές τον γύρο του πλανήτη, εξαιτίας (τι άλλο;) του απόκοσμου σκηνικού της. Κάτασπρα, στρογγυλά βράχια, λευκή άμμος στην παραλία και στο βυθό της θάλασσας και γαλαζοπράσινα νερά συμπληρώνουν το παζλ αυτού του τόπου που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Ζευγαράκια από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στο νησί των ερωτευμένων, όπως λέει η φήμη που ακολουθεί τη Μήλο, για να ζήσουν λίγη από τη μαγεία της. Δυσπρόσιτες, αλλά και πανέμορφες παραλίες σαν τη Φυριπλάκα και το Τσιγκράδο, θαλάσσιες βόλτες στο σπήλαιο του Παπάφραγκα, το Κλέφτικο και τις Αρκούδες, μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά και κιτρινωπά βότσαλα ποτισμένα από θείο στον όρμο Παλιόρεμα με φόντο τα εγκαταλειμμένα θειωρυχεία συνθέτουν μια από τις πιο αξιοπερίεργες ακτογραμμές του Αιγαίου που, σε καμία περίπτωση, δε μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Ίσως είναι οι εναλλαγές και η ποικιλία των τοπίων που δημιουργεί τόσο έντονες εικόνες και αναμνήσεις, ώστε να κρατούν για πάντα μαζί τους ανθρώπους που μοιράστηκαν αυτές τις εμπειρίες κατά την επίσκεψή τους στο νησί.

Τα πολύχρωμα «σύρματα», οι μικρές αποθήκες πάνω στη θάλασσα που χρησιμοποιούν οι νησιώτες για να φυλάνε τις βάρκες τους γίνονται το θέμα χιλιάδων φωτογραφικών clicks στα χωριά όπως το Κλήμα, ο Μύτακας, το Φουρκοβούνι και η Σκινώπη. Το επίπεδο έδαφος της Πλάκας, της πρωτεύουσας του νησιού (εξ ου και το όνομα του χωριού), οι ανεμόμυλοι και τα ασβεστωμένα σοκάκια της Τρυπητής δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για ατέλειωτες περιπλανήσεις, ενώ ο «εξώστης» της Παναγιάς της Θαλασσίτρας και το Κάστρο αποτελούν τα καλύτερο σημεία για ένα πραγματικά μαγευτικό, ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος φεύγει και χάνεται πίσω από την Αντίμηλο.

Και, επειδή κάθε κοσμοπολίτικο νησί που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο διεθνώς αναγνωρίσιμα αξιοθέατα, η Μήλος, εκτός από το πασίγνωστο Σαρακήνικο, διαθέτει και το πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, του αγάλματος που πουλήθηκε στη Γαλλική αρχαιολογική υπηρεσία το 1820 από έναν γεωργό που δεν ήξερε την αξία του και σήμερα εκτίθεται ως δείγμα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο μουσείο του Λούβρου. Μπορεί, τότε, ο γεωργός να μην αντιλήφθηκε την αξία του αγάλματος, σήμερα, όμως, η Μήλος κατέχει τη θέση που της αξίζει ως προορισμός στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν την έχει κατακτήσει άδικα!