Η Επίδαυρος μας αποκαλύπτει τα «Μονοπάτια Πολιτισμού»

Η Ελληνική Εταιρεία για την Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά από κοινού με τον Δήμο Επιδαύρου στην Αργολίδα, στην Πελοπόννησο, εγκαινίασαν την πρωτοβουλία «Μονοπάτια Ελληνικού Πολιτισμού» στην Επίδαυρο προσκαλώντας μας σε μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ με μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου και στο ιστορικό μονοπάτι που οδηγεί στο υποβλητικό Αρχαίο Θέατρο, ενώ πολλές άλλες εκπληκτικές δραστηριότητες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Ελληνικού Πολιτισμού» στην Επίδαυρο συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση πινακίδων σε οκτώ διαδρομές - τόσο για πεζοπορία όσο και για ποδηλασία - οι οποίες περνούν μέσα από τα κύρια αξιοθέατα της περιοχής. Ξεκινώντας από το Λυγουριό, οι διαδρομές περιλαμβάνουν τα αρχαία μυκηναϊκά μονοπάτια, το αρχαίο ιερό Ασκληπιείο, την πόλη της Παλιάς Επιδαύρου, την βυθισμένη πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου και τη Μονή της Παναγίας Πολεμάρχου.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθη η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, μεταξύ πολλών άλλων κυβερνητικών και τοπικών αξιωματούχων.

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Ελληνικού Πολιτισμού» αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελληνικής Εταιρείας να καταγράφει και να αναδεικνύει πεζοπορικά μονοπάτια ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, με στόχο Έλληνες και ξένοι να έρχονται με έναν πιο φυσικό τρόπο κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και το περιβάλλον.

Σε συνεργασία με τους δήμους της Ελλάδας, ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει ξανά τα μονοπάτια όχι μόνον προσβάσιμα, αλλά και ελκυστικά, προσφέροντας εκ παραλλήλου στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον πολιτισμό, τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές κάθε περιοχής, ωφελώντας έτσι στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.